אודות פרויקט סלפרי

דימוי גוף חיובי

כיום בישראל, רוב הנערות לא מרוצות ממה שהן רואות כשהן מביטות במראה. הנערות הללו, גדלו גם  ברובן להיות נשים כאלה. יותר מחצי מהנשים ומהנערות בישראל, לא מרוצות מהמשקל שלהן ללא קשר למשקלן האובייקטיבי.
הנערה והאישה הזו- זו את, והיא ואני וכולנו – והאמת שהמצב הזה לא פוסח גם על נערים וגברים.

אם רובנו מרגישות ככה- אולי הרצפה היא זו שעקומה?

התרבות שבה אנחנו חיים מקדשת אידיאלים שלא פעם מאבדים קשר עם הסטנדרטים הביולוגיים והפיזיולוגיים של הגוף האנושי, ומיום לידתנו אנחנו מקבלות בהדרגה את העובדה שהגוף שלנו והמראה שלנו נמדדים לפי מודל מסוים מאוד שאנחנו בדרך כלל לא עומדות בסטנדרטים שלו.  

עבור רבות ורבים מאתנו, מדובר במסע מתמשך ומפרך של ניסיון להתאים או לפחות לצמצמם את הפער, וכל זאת כדי להשיג רווחה נפשית, ביטחון עצמי וחוויה בסיסית של שייכות וקבלה חברתית.

ישראל היא מדינה מערבית בה המסרים החברתיים תרבותיים הם מקדשי רזון, וישראל ממוקמת במקום הראשון הגבוה והלא מחמיא: הנערות בישראל עסוקות בדיאטה הכי הרבה בהשוואה לנערות בשאר מדינות העולם.

לדימוי גוף נמוך יש השלכות קשות עבור נשים ונערות. דימוי גוף הוא חלק ממכלול התפיסה העצמית של האדם, והוא נמצא קשור להערכה עצמית נמוכה, ניתוק רגשי מעצמי ומהגוף, התנהגויות דיאטה, הפרעות אכילה ודיכאון.

מה גורם לכך ולמה זה קורה?

בעולם שבו חיות א.נשים ומתבגרים/ות בימינו, מופעל לחץ גלוי וסמוי להתאים את עצמנו לאידיאלים חברתיים ותרבותיים לא ריאליים.. הלחץ הזה מקבל חיזוק מהרשתות החברתיות לסוגיהן בו כולנו שוהות שעות רבות מהיום.. הרשתות החברתיות בנויות על תקשורת שרובה ככולה מבוססת על תמונות,  מפולטרות ומעובדות. לתוך כך נכנס מנגנון של השוואה חברתית, שכולנו, בלי להיות מודעות אליו עסוקות בו.. כולנו משוות את עצמנו למה שמסביבנו..זוהי תכונה אנושית טבעית. אבל ככל שאנחנו משוות את עצמנו למשהו שהיינו רוצות שיהיה לנו ואנחנו לא יכולות להשיג אותו- הפער גדל, ואיתו התסכול ותחושת הדימוי הנמוך..

בתוך כל זאת ראוי לציין שינויים ותהליכים החיוביים שמתקיימים בעשור האחרון בעולם  ובישראל. ההבנה שאין אידיאל יופי אחד וקיימת שונות טבעית בין בני אדם, הולכת וצוברת תאוצה. בארה"ב למשל יש תנועה שלמה המתקוממת כנגד אפליית השמן –'שמנופוביה'. גם בישראל יש עשייה משמעותית לקידום ההכרה בשונות הטבעית הקיימת בין בני אדם והכרה באידיאל יופי מגוון. פרויקט SELFREE של ויצו הוא חלק משדה הולך וגדל של פעילות ופעילים, מתחומים שונים ומגוונים.

נציין את הבולטים מביניהם שמצאנו:

  • מודעות הולכת וגדלה בשיח, המקצועי והציבורי לעיסוק בדימוי גוף, דוגמת תנועת הבודיפוזיטיב, עמותת 'נשים לגופן' וקהילת 'הפורום המקצועי לדימוי גוף בישראל'.
  • עבר עשור מאז חוקקו בישראל את חוק הגבלת המשקל בתעשיית הדוגמנות . חוק ייחוד למדינת ישראל שמטרתו העיקרית היא צמצום הלגיטמציה החברתית לאידיאל הרזון. 
  • השיח האקדמי והמחקרי בישראל מביא לידי ביטוי עיסוק גובר בנושא מניעת הפרעות האכילה וחיזוק דימוי גוף חיובי  ממנו ברור כי כדי  לעזור לנערות לגדול  במציאות טובה יותר יש לחתור לעולם שבו יהיו מודלים מגוונים יותר של יופי וגוף , תוך הרחבת הנגישות למקורות של שיח ביקורתי ואקטיביסטי למסרים הקיימים. 

תפיסה חינוכית וערכית של פרויקט SELFREE

פרויקט SELFREE מבקש להעלות למודעות ולפעול למען שינוי חברתי ותרבותי, במטרה לקדם תנאים מיטיבים להתפתחותם של דימוי גוף חיובי ודימוי עצמי חיובי בקרב נוער בישראל ובכלל.

הפרויקט שלנו הוא פרויקט חינוכי-ערכי-חברתי והוא מבוסס על הנחת מוצא שתופסת את בני/ות הנוער כשותפים/ות וכסוכני/סוכנות של שינוי חברתי אפשרי. על כן, על אף שהפעילות ממוקדת לגיל הנעורים בפרט, היא שואפת ליצור מעגלי השפעה על חברת המבוגרים ועל כלל החברה בישראל.

ברור כי כדי  לעזור לנערות ולנערים לגדול  במציאות טובה יותר יש לחתור לעולם שבו יהיו מודלים מגוונים יותר של יופי וגוף, תוך  הרחבת  הנגישות למקורות של שיח ביקורתי ואקטיביסטי למסרים הקיימים. באמצעות חשיפה של הנוער למקורות אלו ויצירת פלטפורמות של הובלה, עשייה ומנהיגות של הנוער עצמו- נוכל לקדם שינוי לטובה שיאפשר תנאים טובים יותר להתעצבותו של דימוי גוף חיובי ודימוי עצמי חיובי.

כבכל תהליך חינוכי ובמיוחד בנושא של דימוי גוף ודימוי עצמי, קיימת חשיבות רבה לעצם קיומו של תהליך. במילים אחרות- העבודה החינוכית שתוביל לשינוי לטובה של דימוי הגוף ו/או הדימוי העצמי, איננה עניין חד פעמי/נקודתי והיא דורשת תהליך, הן מבחינת משך של זמן והן מבחינת הקפת היבטים שונים באופנים שונים של הנער/ה וחייו/ה. היבטים אלה כוללים את קבוצת השווים והמבוגרים האחראים הסובבים את המתבגרים/ות: משפחה ואנשי חינוך, פורמאלי ובלתי פורמאלי.

איך אנחנו עושות את זה?

מוזמנות לעיין במאגר הפעילויות שלנו שכולל סדנאות והרצאות לנערים/ות, הרצאות לנשות ואנשי חינוך/הדרכה וכן הרצאות להורים.

כמו כן, נפתחה קבוצה ראשונה מסוגה לנוער- קבוצת אקטיביזם בנושא דימוי גוף חיובי ודימוי עצמי חיובי.

לצד הפעילות החינוכית בשטח אנחנו עסוקות ביצירת תוכן חינוכי ברשתות החברתיות המקדם דימוי גוף חיובי מתוך תפיסה שהנוכחות ברשתות החברתיות מחייבת כשמדובר בגיל הנעורים ובמיוחד בסוגיית דימוי הגוף בגיל הנעורים.

חשוב לזכור, בעיקר בעבודה עם נערות, מדובר בתחום רגיש שעלולים לעשות בו נזק גם כשהכוונה היא טובה. לכן, התכנים העיקריים שבהם נעסוק יהיו כאלה שהוכחות אמפירית כיעילים לאורך זמן. בהמשך לכך, המובילות של הפרויקט עברו וממשיכות לעבור הכשרות מקצועיות וליווי אקדמי וכלל התכנים שלנו עוברים תיקוף אקדמי ומקצועי. תוכלו לקרוא על כך עוד באתר בעמוד 'המובילות שלנו'.

*הכתוב לעיל מנוסח בלשון נקבה אך פונה לכל המינים והמגדרים.

זו הזדמנות להודות לכל אותם שותפות שלקחו ויקחו חלק בהגייה ובביצוע של הפרויקט, באמצעות ייעוץ, כתיבה, תמיכה, פיתוח, הדרכה, הנחייה, שיתוף, פרסום, צילום, תיוג ועוד . ראו קרדיטים לכל העוסקות במלאכה בערוצי הפרסום והדיוור השונים שלנו. בלעדיכן כל זה לא היה קורה.

בתקווה לחברה שהיופי בה נראה באין ספור כיוונים, גוונים וצבעים ושכולן מרגישות שלמות כפי שהן בזכות עצמן והודות לסביבה תומכת ומחזקת שמקיפה אותן,

צוות פרויקט SELFREE של אגף החינוך בויצו העולמית. 

no filter sticker
you are beautiful sticker

הצטרפו אלינו לדרך

בחרו את התוכנית המתאימה עבורכם

    בודק...